Nivåer
Alla våra kurser är uppdelade i nivåer där nivå 1 är nybörjarnivå och 4 är högsta nivå. Vissa kurser är kombinerade nivåer vilket innebär att det passar flera nivåer. Vi rekommenderar generellt att man har gått 2-3 terminer eller motsvarande i en danskurs innan man går vidare till nästa nivå. Men det är upp till dig som kursdeltagare som väljer utifrån inlärningstempo, tidigare erfarenhet och vilken utmaning man är ute efter. Man kan alltid rådgöra med lärare vilken nivå en ska välja.
På dessa kurser krävs inga förkunskaper. Vi tar allt från början och inlärningstempot är anpassat efter kursdeltagarna. Här jobbar vi med att skapa en grundlig förståelse för dansstilen och jobbar noggrant med grundsteg, teknik och koreografi.
Passar dig som har tidigare kunskaper och erfarenhet i dansstilen. Minst 2-3 terminer eller motsvarande. Du ska känna dig bekant med dansstilens grunder och har tidigare tagit koreografi. Här är inlärningstempot lite högre än nybörjarklasserna och vi fortsätter utveckla tekniken. Passar dig med lite erfarenhet och som vill utveckla dina danstekniska och sceniska kunskaper.
Passar dig som har flera terminers erfarenhet och kunskaper inom dans stilen eller motsvarande. Dessa kurser passar dig som vill utmana dig själv och här går ledaren fortare fram med övningar och koreografi. Vi jobbar mycket med improvisation och uttryck och fortsatt fördjupning i dansstilen.
På dom här klasserna kan man delta oavsett vilken tidigare erfarenhet eller nivå. Ledaren anpassar innehållet deltagarna och har ett upplägg som passar flera nivåer.
Dansstilar
Allmänt Balett:
Baletten uppkom redan på 1400-talet i hoven men då som en form av socialdans. Det var först på 1600-talet som den blev scenisk med start i Frankrike. Där efter har baletten följt den klassiska musiken epoker och därefter utvecklats från Romantiken till Nyklassicismen. Balett idag har fortfarande samma teknik i former av termer och positioner som det började med på 1600-talet. Men balettens konstuttryck har förnyats och tar nu mycket inspiration i dagens moderna musik och dans. Men självklart lever Klassikerna kvar så som Nötknäpparen och Svansjön.
Balett Nivå 1-2:
På den här klassen kommer vi jobba med grunderna och fokusera på att stärka dessa. Vi kommer jobba med linjer och precision med positioner och steg från Vaganovas teknik. På den här klassen måste du inte ha några förkunskaper utan vi jobbar alla ut efter vår egna kropp och vår egna förutsättning. Klassen kan tas av dig som aldrig tagit ett balett-steg i hela ditt liv men kan också tas av den som har mer erfarenhet men vill förbättra och stärka sina grunder.
I breaking är det personliga uttrycket en stor del av dansen och har därför många influenser som ständigt gör att dansen utvecklas.
Denna grupp startades för några år sedan för att locka tillbaka dansare från förr som lagt dansen på hyllan. Men även för er som kanske alltid velat pröva men tycker sig blivit för gamla. Men hallå, man blir aldrig för gammal för att dansa. Hos oss är alla välkomna och egentligen krävs ingen förkunskap men samtidigt lägger vi kanske inte nivån på nybörjare. Vi bygger våra danstimmar utifrån att få röra sig och ha roligt till musik där vi även väver in styrka och kondition. Stilar varierar varje termin så ni får pröva flera olika.
På den här klassen använder vi oss sceniska tekniker från Balett, Modernoch Jazz-dans. Med hjälp av dessa går vi igenom kroppen på ett mjukt och följsamt sätt för att hitta rörlighet men också styrka. Vi jobbar även koordinationsövningar för att jobba upp och bibehålla kommunikationen mellan hjärnan och kroppen. Du som deltagare behöver inte ha några förkunskaper. Du som deltagare kan även ha fysiska hinder då alla övningar på klassen går att göra variationer på. Vi använder oss av balettstänger för att stötta uppför balansen och har du problem med att stå och gå så finns det stolar.
Feminine Vibe kan ha inslag av många olika dansstilar som exempelvis hiphop, vogue och jazz och är en kommersiell dansstil, som ofta ses i musikvideos och bakom artister. I kursen ligger stor vikt på olika stegkombinationer, koreografier och att ta fram känslan i dansen.
Läraren lägger sin egen prägel på övningarna och koreografierna och därför varierar de ofta i stil och uttryck.
(Ej höstterminen 2022)
Grundkurs i Akrobatik/ floorwork: Passar både dig som vill öka sitt akro-vokabulär för din egen dans eller om du bara vill öka förmågan att flowa och uttrycka dig på en golv-/ markyta. Detta är min tolkning om hur våra kroppar kan kommunicera med golvet och samtidigt bli starkare och mer koordinerade. Vi kommer utforska hur vi kan generera och styra kroppens rörelsemomentum effektivt med rullningar, spiraler, förflyttningar, glidningar, stödjanden, hopp och fall. En del i metoden är att bygga isolerade mönster för att sedan integrera ihop längre sekvenser. Ingen tidigare erfarenhet krävs och material individualiseras efter nivå. För vuxna och ungdomar över 16år.
Hiphop är en dansstil som går under paraplybegreppet Streetdance och är en del av hiphopkulturen. Dansen uppstod i Bronx under 70-talet och har sen dess spridits världen över genom olika dansare och dansgrupper. Hiphop som dansstil kan beskrivas med gung, dynamik, isolationer och musikalitet. I dom här kurserna jobbar vi mycket på grundstegen, groove, koordination. Vi tränar också på att improvisera samt lär oss olika koreografier.
House är en social dans som föddes på klubbdansgolven i Chicago och New York på 1970- och 1980-talen, där en blandning av olika etniska, kulturella och musikaliska samhällsskikt möttes på dansgolvet. Detta är en stil som är starkt fokuserad på fotarbete och har influerats av många andra dansstilar som t.ex. stepp, afro och salsa med flera.
På den här kursen får du lära dig grundsteg, groove och genom olika övningar jobbar vi mycket på fotarbetet. Eftersom house är en social dans där freestyle är en viktig del så jobbar vi även på olika ingångar till att improvisera med dansstegen. Målet är att du ska hitta ditt sätt att dansa house. Vi lär oss också koreografier och tekniken bakom stegen. Tempo, fotarbete och ett härligt sväng är garanterat på dessa klasser.
Jazzdans har sitt ursprung i afrikans dans och kultur, som under 1900-talet kom att influeras av klassisk balett, och idag är den grunden till en stor del av den kommersiella dansen. Här ligger stort fokus på rytm, teknik, smidighet, kraft och fotarbete och idag ser vi jazzdans i många musikvideos, musikaler och scenshower.
Jazz har idag blivit ett samlingsnamn och har en stor bredd i uttryck, musik och stil. I våra kurser i jazzdans lägger vi stor vikt på tekniken och berör olika förgreningar beroende på vem som undervisar.
Denna gren av jazzens många blandar det konstnärliga uttrycket med det tekniska från jazzen. Vi kommer jobba med rörelser som kommer med och från golvet, improvisation och konstnärlig koreografi medan vi utforskar vad vi själva vill och kan göra med kroppen när vi hör musik.
Locking är en glad, energisk och social dans och grundades på 60-talet och är en av dansstilarna inom Streetdance. Don Campbell och dangruppen The Lockers har varit avgörande för dansstilens uppkomst och genom tv-programmet Soul Train blev den känd för omvärlden. Till en början var det en improvisationsdans men under tid utvecklad olika grundsteg som är unikt för denna dansstil.
Popping passar dig som vill lära dig en kroppskontroll utöver det vanliga. Popping som dansstil handlar mycket om att skapa illusioner och effekter med din kropp. Många liknar popping med “robotdans” och Michael Jackson har hämtat många steg och tekniker från den här dansstilen.
Kursen är uppdelad med hälften Popping och hälften Locking. Det är två väldigt olika dansstilar som bygger grunden för de fem streetdance stilarna. Båda dansas till funkmusik och lämnar stort uttrymme för kreativitet och det egna uttryck.
Allmänt Moder-dans:
Modern dans kom som en reaktion mot den klassiska baletten under tidigt 1900-tal där man ville hitta ett uttryck som var friare och mer sökande i kroppens möjligheter. Man började dansa barfota och tog av sig korsetterna och började utforska det naturliga rörelsemönstret. Detta skedde genom pionjärer som Martha Graham, Lester Horton, Merce Cunningham, Hanya Holm och Doris Humphry med flera. Några av dessa pionjärer utvecklade även specifika tekniker så som Graham-teknik och Horton-teknik.
Allmänt Contemporary/Nutid-, Samtida-dans:
Contemporary dans är baserat på stil och är ständigt i förändring. Contemporary tar inspiration och uttryck från Moderna-tekniker, akrobatik, dansteater, street och jazz. Contemporary dans beräknas att uppkommit under 1920-talet och fick namnet då det inte var någon definierbar stil. Contemporary dans idag associeras med bland annat Gaga, Flying low, Counter technique med flera.
Modern Nivå 1:
På den här kursen komma vi jobba med att hitta linjer och styrka och stabilitet genom en blandning av Horton- och Graham-teknik. Vi kommer även att jobba med att hitta olika kvaliteter i vår kropp genom övningar som inspireras från Release, Gaga och Counter technique. Du som elev behöver inte ha några för kunskaper utan vi kommer ta den tid vi behöver för att hitta rätt i våra kroppar. Klassen bygger på att stärka från grunden och att hitta sin kropps förutsättningar genom övningar och kombinationer av rörelser. Vi kommer att jobba fram en koreografi där du har möjlighet att hitta ditt uttryck och känsla i dansen.
Poledance är en rolig, mångsidig och lite annorlunda träningsform som involverar både styrka, smidighet och koordination med inslag av akrobatik och massa dansglädje!
I poledance behövs bar hud mot stången för att få fäste, så hotpants/kortare cykelbyxor och linne/sporttop rekommenderas. Vi dansar barfota och har inga ringar, smycken, navel piercing eller större örhängen på oss under klassen.
Som tävlingsdansare förväntas man också gå minst en dansklass i sin disciplin.
Vill du veta mer och är intresserad av att börja tävla så maila till tavling@danskompaniet.nu.
Anmälan görs till anmalan@danskompaniet.nu
Slow strength- En klass där vi fokuserar på styrka, rörlighet, närvaro, och stillhet. Utveckla din styrka, rörlighet, och balans samtidigt som du bjuder in till ökad kroppsmedvetenhet genom ett närvarande i dina rörelser eller i din stillhet.