Nivåer

Alla våra kurser är uppdelade i nivåer där nivå 1 är nybörjarnivå och 4 är högsta nivå. Vissa kurser är kombinerade nivåer vilket innebär att det passar flera nivåer. Vi rekommenderar generellt att man har gått 2-3 terminer eller motsvarande i en danskurs innan man går vidare till nästa nivå. Men det är upp till dig som kursdeltagare som väljer utifrån inlärningstempo, tidigare erfarenhet och vilken utmaning man är ute efter. Man kan alltid rådgöra med lärare vilken nivå en ska välja.

På dessa kurser krävs inga förkunskaper. Vi tar allt från början och inlärningstempot är anpassat efter kursdeltagarna. Här jobbar vi med att skapa en grundlig förståelse för dansstilen och jobbar noggrant med grundsteg, teknik och koreografi.

Passar dig som har tidigare kunskaper och erfarenhet i dansstilen. Minst 2-3 terminer eller motsvarande. Du ska känna dig bekant med dansstilens grunder och har tidigare tagit koreografi. Här är inlärningstempot lite högre än nybörjarklasserna och vi fortsätter utveckla tekniken. Passar dig med lite erfarenhet och som vill utveckla dina danstekniska och sceniska kunskaper.

Passar dig som har flera terminers erfarenhet och kunskaper inom dans stilen eller motsvarande. Dessa kurser passar dig som vill utmana dig själv och här går ledaren fortare fram med övningar och koreografi. Vi jobbar mycket med improvisation och uttryck och fortsatt fördjupning i dansstilen.

På dom här klasserna kan man delta oavsett vilken tidigare erfarenhet eller nivå. Ledaren anpassar innehållet deltagarna och har ett upplägg som passar flera nivåer.

Dansstilar

På balettkurserna fokuserar vi på tekniken med målet att förbättra styrka, smidighet, hållning & kondition. Vi utgår utifrån elevernas egna förutsättningar och strävar efter rena linjer och positioner. Kurserna innehåller övningar vid stång, terminologi, danskombinationer och ibland koreografi.

Breaking, även kallad breakdance eller b-boying/b-girling, är en atletisk streetdansstil som uppstod i USA på 1970-talet. Breaking består i huvudsak av fyra typer av rörelser: toprock, downrock, power moves och freezes.

I breaking är det personliga uttrycket en stor del av dansen och har därför många influenser som ständigt gör att dansen utvecklas.

Kurser HT22:
Breaking 9-12år – Torsdagar 17.00-18.00
Breaking ung/vux – Torsdagar 18.00-19.00

Vi har Crazykidzkurser för åldrarna 3-8 år. Här fokuserar vi på lekfull dans och övningar som stärker barnens kropps- och rumsuppfattning.  Vi tränar både på styrka och smidighet och övningar som tränar samarbete, lyhördhet och att göra sig hörd. När vi dansar tränas även språkutvecklingen samt känslan för musik och rytm. På klasserna spelar vi olika typer av modern musik och tillsammans skapar vi en koreografi.

Denna grupp startades för några år sedan för att locka tillbaka dansare från förr som lagt dansen på hyllan. Men även för er som kanske alltid velat pröva men tycker sig blivit för gamla. Men hallå, man blir aldrig för gammal för att dansa. Hos oss är alla välkomna och egentligen krävs ingen förkunskap men samtidigt lägger vi kanske inte nivån på nybörjare. Vi bygger våra danstimmar utifrån att få röra sig och ha roligt till musik där vi även väver in styrka och kondition. Stilar varierar varje termin så ni får pröva flera olika.

Disco är en snabb och kraftfull dansstil. Arm- och benrörelser är i fokus med ett snabbt fotarbete och fina linjer. Du tränar både kondition, styrka, flexibilitet och motorik i en dansstil som tränar och engagerar hela kroppen och huvudet.

Vi erbjuder även tävlingsdans inom Disco. Läs mer under “tävlingsdans”

Feminine Vibe kan ha inslag av många olika dansstilar som exempelvis hiphop, vogue och jazz och är en kommersiell dansstil, som ofta ses i musikvideos och bakom artister. I kursen ligger stor vikt på olika stegkombinationer, koreografier och att ta fram känslan i dansen.

Läraren lägger sin egen prägel på övningarna och koreografierna och därför varierar de ofta i stil och uttryck.

(Ej höstterminen 2022)

Grundkurs i Akrobatik/ floorwork: Passar både dig som vill öka sitt akro-vokabulär för din egen dans eller om du bara vill öka förmågan att flowa och uttrycka dig på en golv-/ markyta. Detta är min tolkning om hur våra kroppar kan kommunicera med golvet och samtidigt bli starkare och mer koordinerade. Vi kommer utforska hur vi kan generera och styra kroppens rörelsemomentum effektivt med rullningar, spiraler, förflyttningar, glidningar, stödjanden, hopp och fall. En del i metoden är att bygga isolerade mönster för att sedan integrera ihop längre sekvenser. Ingen tidigare erfarenhet krävs och material individualiseras efter nivå. För vuxna och ungdomar över 16år.

Hiphop är en dansstil som går under paraplybegreppet Streetdance och är en del av hiphopkulturen. Dansen uppstod i Bronx under 70-talet och har sen dess spridits världen över genom olika dansare och dansgrupper. Hiphop som dansstil kan beskrivas med gung, dynamik, isolationer och musikalitet. I dom här kurserna jobbar vi mycket på grundstegen, groove, koordination. Vi tränar också på att improvisera samt lär oss olika koreografier.

House är en social dans som föddes på klubbdansgolven i Chicago och New York på 1970- och 1980-talen, där en blandning av olika etniska, kulturella och musikaliska samhällsskikt möttes på dansgolvet. Detta är en stil som är starkt fokuserad på fotarbete och har influerats av många andra dansstilar som t.ex. stepp, afro och salsa med flera.

Kurser HT22:
House Öppen nivå – ung/vux
Onsdagar 19.00-20.00

På den här kursen får du lära dig grundsteg, groove och genom olika övningar jobbar vi mycket på fotarbetet. Eftersom house är en social dans där freestyle är en viktig del så jobbar vi även på olika ingångar till att improvisera med dansstegen. Målet är att du ska hitta ditt sätt att dansa house. Vi lär oss också koreografier och tekniken bakom stegen. Tempo, fotarbete och ett härligt sväng är garanterat på dessa klasser.

Jazzdans har sitt ursprung i afrikans dans och kultur, som under 1900-talet kom att influeras av klassisk balett, och idag är den grunden till en stor del av den kommersiella dansen. Här ligger stort fokus på rytm, teknik, smidighet, kraft och fotarbete och idag ser vi jazzdans i många musikvideos, musikaler och scenshower.

Jazz har idag blivit ett samlingsnamn och har en stor bredd i uttryck, musik och stil. I våra kurser i jazzdans lägger vi stor vikt på tekniken och berör olika förgreningar beroende på vem som undervisar.

Här kommer vi jobba med den förgrening av jazz som mest liknar det vi ser på tv eller pop-scener av olika slag. Vi kommer grunda rörelserna från jazzteknik och bygga dom vidare med hjälp av musiken. Att våga ta sin plats och äga den är inte lätt, men något vi absolut kan få med oss som bonus efter en danskurs som denna.

 

Denna gren av jazzens många blandar det konstnärliga uttrycket med det tekniska från jazzen. Vi kommer jobba med rörelser som kommer med och från golvet, improvisation och konstnärlig koreografi medan vi utforskar vad vi själva vill och kan göra med kroppen när vi hör musik.

Locking är en glad, energisk och social dans och grundades på 60-talet och är en av dansstilarna inom Streetdance. Don Campbell och dangruppen The Lockers har varit avgörande för dansstilens uppkomst och genom tv-programmet Soul Train blev den känd för omvärlden. Till en början var det en improvisationsdans men under tid utvecklad olika grundsteg som är unikt för denna dansstil.

Popping passar dig som vill lära dig en kroppskontroll utöver det vanliga. Popping som dansstil handlar mycket om att skapa illusioner och effekter med din kropp. Många liknar popping med “robotdans” och Michael Jackson har hämtat många steg och tekniker från den här dansstilen.

Kursen är uppdelad med hälften Popping och hälften Locking. Det är två väldigt olika dansstilar som bygger grunden för de fem streetdance stilarna. Båda dansas till funkmusik och lämnar stort uttrymme för kreativitet och det egna uttryck.

Med rötterna i både jazzens och balettens teknik tar vi oss vidare i dansen som uttrycksform. Vi vågar släppa tekniken och experimentera med såväl vinklar som riktningar och nivåer. I kurserna i modern dans ges stort utrymme för varje ledare att skapa efter personlig stil och rörelsemönster vilket lämnar öppet för att gruppen tillsammans med ledaren kan skapa och utforska dansen som abstrakt och konkret språk.

(Inga kurser hösten 2022, vi kommer dock erbjuda workshops och/eller popup klasser löpande under terminen. För egen träning erbjuder vi Open pole på söndagar kl 13.00-15.00, anmälan görs via mail.)

Poledance är en rolig, mångsidig och lite annorlunda träningsform som involverar både styrka, smidighet och koordination med inslag av akrobatik och massa dansglädje!

I poledance behövs bar hud mot stången för att få fäste, så hotpants/kortare cykelbyxor och linne/sporttop rekommenderas. Vi dansar barfota och har inga ringar, smycken, navel piercing eller större örhängen på oss under klassen.

Vi erbjuder i tävlingsdans i disciplinerna disco, disco slow och konstnärlig. Förutom att kursen öppnar möjligheten till att tävla inom ramen för Sveriges dansorganisation så lägger vi stort fokus på eget skapande, teknik och personlig utveckling.

Som tävlingsdansare förväntas man också gå minst en dansklass i sin disciplin.

Vill du veta mer och är intresserad av att börja tävla så maila till tavling@danskompaniet.nu.

Open pole är en öppen träning för dig som vill ha tillgång till danssal och stång. Rekommenderas att du har gått kurs i poledance tidigare och för dig som vill träna poledance tillsammans med andra.

Anmälan görs till anmalan@danskompaniet.nu

Fysisk rörelse har alltid fascinerat mig, och även efter att ha varit yoga lärare i 25 år så slutar jag inte att vara nyfiken på rörlighet, funktion och kroppsmedvetenhet. Jag ser yoga som ett verktyg att bättre förstå vår egen anatomi och vad vi kan göra för att må bättre i kropp och själ. Att utgå från sin egna kropp är det viktigaste; jag lägger stor fokus under lektioner att utforska, vara nyfiken på och skapa förståelse om sin egna kropp. Vi är unik, det finns inget rätt och fel, det gäller att hitta det som gör att just du mår bra.