Kursschema & Dansstilar

Här är kursschemat för vårterminen 2023. Längre ner på sidan finns beskrivning av alla dansstilar och nivåer.

På dom här klasserna är nivån inte avgörande utan ledaren anpassar lektionsupplägget efter eleverna som anmält sig till kursen.

På dessa klasser krävs inga förkunskaper, vi börjar helt enkelt från början. Inlärningstempot är anpassat efter eleverna och vi går grundligt igenom uppvärmning, teknik och koreografi.

Passar dig som har tidigare kunskaper och erfarenhet dansstilen. Minst 1-2 terminer eller motsvarande.  Du ska känna dig bekant med dansstilens grunder och har tidigare tagit koreografi. Här är inlärningstempot lite högre än nybörjarklasserna och vi fortsätter utveckla tekniken. Passar dig med lite erfarenhet och som vill utveckla dina danstekniska och sceniska kunskaper.

Passar dig som har flera terminers erfarenhet och kunskaper inom dans stilen eller motsvarandeDessa kurser passar dig som vill utmana dig själv och här går ledaren fortare fram med övningar och koreografiVi jobbar mycket med improvisation och uttryck och fortsatt fördjupning inom dansstilen.

Mer info kommer snart

Grundkurs i Akrobatik/ floorwork: Passar både dig som vill öka sitt akro-vokabulär för din egen dans eller om du bara vill öka förmågan att flowa och uttrycka dig på en golv-/ markyta. Detta är min tolkning om hur våra kroppar kan kommunicera med golvet och samtidigt bli starkare och mer koordinerade. Vi kommer utforska hur vi kan generera och styra kroppens rörelsemomentum effektivt med rullningar, spiraler, förflyttningar, glidningar, stödjanden, hopp och fall. En del i metoden är att bygga isolerade mönster för att sedan integrera ihop längre sekvenser. Ingen tidigare erfarenhet krävs och material individualiseras efter nivå. För vuxna och ungdomar över 16år. 

På balettkurserna fokuserar vi på tekniken med målet att förbättra styrka, smidighet, hållning & kondition. Vi utgår utifrån elevernas egna förutsättningar och strävar efter rena linjer och positioner. Kurserna innehåller övningar vid stång, terminologi, danskombinationer och ibland koreografi.

Mer info kommer snart

“Mina klasser bygger på styrka, teknik och passion. En tydlig energirik uppvärmning som arbetar igenom kroppen på ett effektivt sätt. Nästa steg är diagonaler som är väldigt tydliga och går ”back to basics” gällande tekniker såsom piruetter och hopp i alla former. När vi sedan kommer till kombination är det känslan som ska ta över och vår passion till dans får ta plats. Det viktigaste att komma ihåg på mina klasser är att det är ok att göra fel. Vi lär oss av våra misstag och växer från dem. Våga utmanas och våga utvecklas!” -Kenny

Vi har Crazykidzkurser för åldrarna 3-8 år. Här fokuserar vi på lekfull dans och övningar som stärker barnens kropps- och rumsuppfattning Vi tränar både på styrka och smidighet och övningar som tränar samarbete, lyhördhet och att göra sig hörd. När vi dansar tränas även språkutvecklingen samt känslan för musik och rytm. På klasserna spelar vi olika typer av modern musik och tillsammans skapar vi en koreografi.

Denna grupp startades för några år sedan för att locka tillbaka dansare från förr som lagt dansen på hyllan. Men även för er som kanske alltid velat pröva men tycker sig blivit för gamla. Men hallå, man blir aldrig för gammal för att dansa. Hos oss är alla välkomna och egentligen krävs ingen förkunskap men samtidigt lägger vi kanske inte nivån på nybörjare. Vi bygger våra danstimmar utifrån att få röra sig och ha roligt till musik där vi även väver in styrka och kondition. Stilar varierar varje termin så ni får pröva flera olika.

Disco är en snabb och kraftfull dansstil. Arm- och benrörelser är i fokus med ett snabbt fotarbete och fina linjer. Du tränar både kondition, styrka, flexibilitet och motorik i en dansstil som tränar och engagerar hela kroppen och huvudet.  

Vi erbjuder även tävlingsdans inom Disco. Läs mer under “tävlingsdans

Feminine Vibe kan ha inslag av många olika dansstilar som exempelvis hiphop, vogue och jazz och är en kommersiell dansstil, som ofta ses i musikvideos och bakom artister. I kursen ligger stor vikt på olika stegkombinationer, koreografier och att ta fram känslan i dansen.  

Läraren lägger sin egen prägel på övningarna och koreografierna och därför varierar de ofta i stil och uttryck.

Fusion Bellydance Fusion Belly dance är en blandning av orientalisk magdans och andra dansstilar så som burlesque, street, modern, samba osv. På lektionen lär vi oss magdans-teknik men också koreografier till dagens musik.

Hiphop är en dansstil som går under paraplybegreppet Streetdance och är en del av hiphopkulturen. Dansen uppstod i Bronx under 70-talet och har sen dess spridits världen över genom olika dansare och dansgrupper. Hiphop som dansstil kan beskrivas med gung, dynamik, isolationer och musikalitet. I dom här kurserna jobbar vi mycket på grundstegen, groove, koordination. Vi tränar också på att improvisera samt lär oss olika koreografier.

På house klasserna dansar vi givetvis till house musik. Dansen har influerats av många andra dansstilar som stepp, salsa, afro, capoeira och på dansklasserna jobbar vi mycket med grundsteg och groove. Samt improvisation med dessa steg. Tempo, fotarbete och ett härligt sväng är garanterat på dessa klasser.

Jazzdans har sitt ursprung i afrikans dans och kultur, som under 1900-talet kom att influeras av klassisk balett, och idag är den grunden till en stor del av den kommersiella dansen. Här ligger stort fokus på rytm, teknik, smidighet, kraft och fotarbete och idag ser vi jazzdans i många musikvideos, musikaler och scenshower.  

Jazz har idag blivit ett samlingsnamn och har en stor bredd i uttryck, musik och stil. I våra kurser i jazzdans lägger vi stor vikt på tekniken och berör olika förgreningar beroende på vem som undervisar.

Latin pulse är en kurs full av glädje och energi. På klasserna använder vi latin musik till att träna olika rörelser och allt handlar om att släppa loss. Under terminen kommer vi testa olika dansstilar som reggaeton, salsa, merengue, champeta och bachata. Ingen pardans så du kan anmäla sig själv.

Locking är en glad, energisk och social dans och grundades på 60-talet och är en av dansstilarna inom Streetdance. Don Campbell och dangruppen ThLockers har varit avgörande för dansstilens uppkomst och genom tv-programmet Soul Train blev den känd för omvärlden. Till en början var det en improvisationsdans men under tid utvecklad olika grundsteg som är unikt för denna dansstil.  

Popping passar dig som vill lära dig en kroppskontroll utöver det vanliga. Popping som dansstil handlar mycket om att skapa illusioner och effekter med din kropp. Många liknar popping med “robotdans” och Michael Jackson har hämtat många steg och tekniker från den här dansstilen.

Kursen är uppdelad med hälften Popping och hälften Locking. Det är två väldigt olika dansstilar som bygger grunden för de fem streetdance stilarna. Båda dansas till funkmusik och lämnar stort uttrymme för kreativitet och det egna uttryck.

Med rötterna i både jazzens och balettens teknik tar vi oss vidare i dansen som uttrycksform. Vi vågar släppa tekniken och experimentera med såväl vinklar som riktningar och nivåer. I kurserna i modern dans ges stort utrymme för varje ledare att skapa efter personlig stil och rörelsemönster vilket lämnar öppet för att gruppen tillsammans med ledaren kan skapa och utforska dansen som abstrakt och konkret språk.

Info kommer snart

Poledance är en rolig, mångsidig och lite annorlunda träningsform som involverar både styrka, smidighet och koordination med inslag av akrobatik och massa dansglädje!

Poledance Steg 1-2: Detta är en poledance kurs för dig som är helt nybörjare eller som har lite tidigare erfarenhet.

Poledance steg 3-4: För dig som har gått Steg 1-2 flera gånger och/eller har en stabil grund. Steg 3-4 kräver att man känner sig trygg med att invertera (hänga upp och ner) och bemästrar trick som upside down crucifix och outside leg hang. Om du är osäker på vilken nivå som passar dig så kontakta oss så hjälper vi till. Under vecka 5 har vi öppet hus och då finns möjlighet att prova på dom olika nivåerna.

I poledance behövs bar hud mot stången för att få fäste, så hotpants/kortare cykelbyxor och linne/sporttop rekommenderas. Vi dansar barfota och har inga ringar, smycken, navel piercing eller större örhängen på oss under klassen.

I den här kursen går vi igenom och lär ut koreografier som trendar i TikTok-appenVarje vecka går vi igenom och lär oss en ny dans och här lämnas också utrymme för önskemål och eget skapande.

Vi erbjuder i tävlingsdans i disciplinerna disco, disco slow och konstnärlig. Förutom att kursen öppnar möjligheten till att tävla inom ramen för Sveriges dansorganisation så lägger vi stort fokus på eget skapande, teknik och personlig utveckling. 

När du anmäler dig till tävlingsdans anmäls du automatisk till teknikklassen då den ingår i avgiften. Som tävlingsdansare förväntas man också gå minst en dansklass i sin disciplin.  

Vill du veta mer och är intresserad av att börja tävla så maila till tavling@danskompaniet.nu.

(Uppdaterad 2021-12-15)

På dom här klasserna är nivån inte avgörande utan ledaren anpassar lektionsupplägget efter eleverna som anmält sig till kursen.

På dessa klasser krävs inga förkunskaper, vi börjar helt enkelt från början. Inlärningstempot är anpassat efter eleverna och vi går grundligt igenom uppvärmning, teknik och koreografi.

Passar dig som har tidigare kunskaper och erfarenhet dansstilen. Minst 1-2 terminer eller motsvarande.  Du ska känna dig bekant med dansstilens grunder och har tidigare tagit koreografi. Här är inlärningstempot lite högre än nybörjarklasserna och vi fortsätter utveckla tekniken. Passar dig med lite erfarenhet och som vill utveckla dina danstekniska och sceniska kunskaper.

Passar dig som har flera terminers erfarenhet och kunskaper inom dans stilen eller motsvarandeDessa kurser passar dig som vill utmana dig själv och här går ledaren fortare fram med övningar och koreografiVi jobbar mycket med improvisation och uttryck och fortsatt fördjupning inom dansstilen.

Mer info kommer snart

Grundkurs i Akrobatik/ floorwork: Passar både dig som vill öka sitt akro-vokabulär för din egen dans eller om du bara vill öka förmågan att flowa och uttrycka dig på en golv-/ markyta. Detta är min tolkning om hur våra kroppar kan kommunicera med golvet och samtidigt bli starkare och mer koordinerade. Vi kommer utforska hur vi kan generera och styra kroppens rörelsemomentum effektivt med rullningar, spiraler, förflyttningar, glidningar, stödjanden, hopp och fall. En del i metoden är att bygga isolerade mönster för att sedan integrera ihop längre sekvenser. Ingen tidigare erfarenhet krävs och material individualiseras efter nivå. För vuxna och ungdomar över 16år. 

På balettkurserna fokuserar vi på tekniken med målet att förbättra styrka, smidighet, hållning & kondition. Vi utgår utifrån elevernas egna förutsättningar och strävar efter rena linjer och positioner. Kurserna innehåller övningar vid stång, terminologi, danskombinationer och ibland koreografi.

Mer info kommer snart

“Mina klasser bygger på styrka, teknik och passion. En tydlig energirik uppvärmning som arbetar igenom kroppen på ett effektivt sätt. Nästa steg är diagonaler som är väldigt tydliga och går ”back to basics” gällande tekniker såsom piruetter och hopp i alla former. När vi sedan kommer till kombination är det känslan som ska ta över och vår passion till dans får ta plats. Det viktigaste att komma ihåg på mina klasser är att det är ok att göra fel. Vi lär oss av våra misstag och växer från dem. Våga utmanas och våga utvecklas!” -Kenny

Vi har Crazykidzkurser för åldrarna 3-8 år. Här fokuserar vi på lekfull dans och övningar som stärker barnens kropps- och rumsuppfattning Vi tränar både på styrka och smidighet och övningar som tränar samarbete, lyhördhet och att göra sig hörd. När vi dansar tränas även språkutvecklingen samt känslan för musik och rytm. På klasserna spelar vi olika typer av modern musik och tillsammans skapar vi en koreografi.

Denna grupp startades för några år sedan för att locka tillbaka dansare från förr som lagt dansen på hyllan. Men även för er som kanske alltid velat pröva men tycker sig blivit för gamla. Men hallå, man blir aldrig för gammal för att dansa. Hos oss är alla välkomna och egentligen krävs ingen förkunskap men samtidigt lägger vi kanske inte nivån på nybörjare. Vi bygger våra danstimmar utifrån att få röra sig och ha roligt till musik där vi även väver in styrka och kondition. Stilar varierar varje termin så ni får pröva flera olika.

Disco är en snabb och kraftfull dansstil. Arm- och benrörelser är i fokus med ett snabbt fotarbete och fina linjer. Du tränar både kondition, styrka, flexibilitet och motorik i en dansstil som tränar och engagerar hela kroppen och huvudet.  

Vi erbjuder även tävlingsdans inom Disco. Läs mer under “tävlingsdans

Feminine Vibe kan ha inslag av många olika dansstilar som exempelvis hiphop, vogue och jazz och är en kommersiell dansstil, som ofta ses i musikvideos och bakom artister. I kursen ligger stor vikt på olika stegkombinationer, koreografier och att ta fram känslan i dansen.  

Läraren lägger sin egen prägel på övningarna och koreografierna och därför varierar de ofta i stil och uttryck.

Hiphop är en dansstil som går under paraplybegreppet Streetdance och är en del av hiphopkulturen. Dansen uppstod i Bronx under 70-talet och har sen dess spridits världen över genom olika dansare och dansgrupper. Hiphop som dansstil kan beskrivas med gung, dynamik, isolationer och musikalitet. I dom här kurserna jobbar vi mycket på grundstegen, groove, koordination. Vi tränar också på att improvisera samt lär oss olika koreografier.

På house klasserna dansar vi givetvis till house musik. Dansen har influerats av många andra dansstilar som stepp, salsa, afro, capoeira och på dansklasserna jobbar vi mycket med grundsteg och groove. Samt improvisation med dessa steg. Tempo, fotarbete och ett härligt sväng är garanterat på dessa klasser.

Jazzdans har sitt ursprung i afrikans dans och kultur, som under 1900-talet kom att influeras av klassisk balett, och idag är den grunden till en stor del av den kommersiella dansen. Här ligger stort fokus på rytm, teknik, smidighet, kraft och fotarbete och idag ser vi jazzdans i många musikvideos, musikaler och scenshower.  

Jazz har idag blivit ett samlingsnamn och har en stor bredd i uttryck, musik och stil. I våra kurser i jazzdans lägger vi stor vikt på tekniken och berör olika förgreningar beroende på vem som undervisar.

Latin pulse är en kurs full av glädje och energi. På klasserna använder vi latin musik till att träna olika rörelser och allt handlar om att släppa loss. Under terminen kommer vi testa olika dansstilar som reggaeton, salsa, merengue, champeta och bachata. Ingen pardans så du kan anmäla sig själv.

Locking är en glad, energisk och social dans och grundades på 60-talet och är en av dansstilarna inom Streetdance. Don Campbell och dangruppen ThLockers har varit avgörande för dansstilens uppkomst och genom tv-programmet Soul Train blev den känd för omvärlden. Till en början var det en improvisationsdans men under tid utvecklad olika grundsteg som är unikt för denna dansstil.  

Popping passar dig som vill lära dig en kroppskontroll utöver det vanliga. Popping som dansstil handlar mycket om att skapa illusioner och effekter med din kropp. Många liknar popping med “robotdans” och Michael Jackson har hämtat många steg och tekniker från den här dansstilen.

Kursen är uppdelad med hälften Popping och hälften Locking. Det är två väldigt olika dansstilar som bygger grunden för de fem streetdance stilarna. Båda dansas till funkmusik och lämnar stort uttrymme för kreativitet och det egna uttryck.

Med rötterna i både jazzens och balettens teknik tar vi oss vidare i dansen som uttrycksform. Vi vågar släppa tekniken och experimentera med såväl vinklar som riktningar och nivåer. I kurserna i modern dans ges stort utrymme för varje ledare att skapa efter personlig stil och rörelsemönster vilket lämnar öppet för att gruppen tillsammans med ledaren kan skapa och utforska dansen som abstrakt och konkret språk.

Info kommer snart

Belly dance, ‘Raqs sharqi’ på arabiska är orientalisk dans på svenska. Dansen har sitt ursprung i Egypten och dansas över hela världen. Dansen är kvinnlig och sensuell och ger utrymme för alla uttryck. Vi kommer att dansa två olika arabiska danstilar. Egyptisk baladi som är jordnära, sensuell och uttrycker glädje. Khaliji, “Dans från Gulfen”, dansas med bl a glidande steg, hand- och axelskak, kast med håret och speciella klänningrörelser.

Poledance är en rolig, mångsidig och lite annorlunda träningsform som involverar både styrka, smidighet och koordination med inslag av akrobatik och massa dansglädje! Poledance Steg 1-2 Detta är en poledance kurs för dig som är helt nybörjare eller som har lite tidigare erfarenhet. Poledance steg 3-4 För dig som har gått Steg 1-2 flera gånger och/eller har en stabil grund. Steg 3-4 kräver att man känner sig trygg med att invertera (hänga upp och ner) och bemästrar trick som crucifix och outside led hang. Om du är osäker på vilken nivå som passar dig så kontakta oss så hjälper vi till. Under vecka 5 har vi öppet hus och då finns möjlighet att prova på dom olika nivåerna.

I den här kursen går vi igenom och lär ut koreografier som trendar i TikTok-appenVarje vecka går vi igenom och lär oss en ny dans och här lämnas också utrymme för önskemål och eget skapande.

Vi erbjuder i tävlingsdans i disciplinerna disco, disco slow och konstnärlig. Förutom att kursen öppnar möjligheten till att tävla inom ramen för Sveriges dansorganisation så lägger vi stort fokus på eget skapande, teknik och personlig utveckling. 

När du anmäler dig till tävlingsdans anmäls du automatisk till teknikklassen då den ingår i avgiften. Som tävlingsdansare förväntas man också gå minst en dansklass i sin disciplin.  

Vill du veta mer och är intresserad av att börja tävla så maila till tavling@danskompaniet.nu.